Busko Zdrój
Lengyelország


Busko Zdrój a gyönyörű Ponidzie régióban fekszik, Kielce-től 50 km-re délre és Krakkótól 80 km-re északra. A várost 1287-benn alapították. Napjainkban az önkormányzathoz tartozó 236 km2 területen 33,974 ember él. A közigazgatási egységhez maga Busko Zdrój városa és 47 falu tartozik. A település helyet ad a körzeti és a helyi hatóságoknak, valamint a környék kulturális és oktatási központja. Jelentős a mezőgazdaság szerepe, de a gyógyüdülő jelleg is meghatározó. A gazdaság a gyógyfürdőkön, kereskedelmen és szolgáltatóiparon alapul, de említésre méltó az építőipar is.
Busko Zdrój széles körben ismert természeti kincseiről, melyek az ásványvíz és a gyógyiszap. Az itteni víz terápiás hatásának köszönhetően - melyet már a középkorban feljegyeztek - alapíthattak Busko Zdrójban gyógyüdülőt. Az állandóan fejlesztett fürdőközpont jelenleg 11 egységből áll. Annak érdekében, hogy az idelátogatók és a helybeliek minél inkább élvezhessék az itt tartózkodást, a kiszolgáló létesítmények is folyamatosan megújításra kerülnek. Ennek a politikának köszönhetően Busko Zdrójt évente több mint 45 ezer gyógyulni vágyó és turista keresi fel.
Mindemellett nagyon sokan jönnek a városba a kulturális rendezvények miatt.Specchia
Olaszország


Specchia egyike annak a 99 településnek, mely osztozik a rangot adó 'A Legszebb Olasz Falu' címen. A dél-olasz várost a turizmussal foglalkozó sajtó európai szövetsége 2003-ban a 'Kimagasló Teljesítmény a Vendéglátásban és Turizmusban' nevű Európai Díjjal jutalmazta a helyi történelmi és kulturális hagyományok újraélesztése és megőrzése területén kifejtett erőfeszítéseiért. 2003-ban Bonnban tartottak egy Nemzetközi Konferenciát a Megújítható Energiák Fejlesztésére és Előmozdítására címmel. Ennek során a környezetvédelmi miniszter bemutatott egy mintaprojektet 'Ökofalu' címmel, a több mint 1200 résztvevő számára, akik a világ minden tájáról érkeztek nemzetközi intézmények és nem-kormányzati szervezetek képviseletében. 2002 novembere és 2004 januárja között a Specchiától 5 km-re fekvő Cardigliano-ban, az Ökofaluban, a szélturbina 1.300.000 kW elektromos energiát termelt, míg a napelemes rendszer 50.000 kW-ot. 2007-ben a Leccétől 50 km-re délre fekvő város, az Európai Unió EDEN (Kíváló Európai Turisztikai Célpont) díját nyerte el.
Steinheim
Németország


Steinheim Németország középső részén található (Észak-Rajna-Vesztfália, Kreis Höxter kerület). A város teljes lakossága 14.000 fő. Kb. 8000 ember él a történelmi városban, míg a többiek a környékbeli kis falvakban. A vasútállomáshoz közeli területen, nem messze a történelmi városközponttól, egy évek óta nem használt ipari maradványt lebontottak, és a helyén új, modern bevásárlóközpont épült, benne szupermarketek, gyógyszertár, pékség, utazási iroda, étterem, ajándéküzlet, butik és könyvesbolt. A második fontos projekt az új sportcsarnok és iskolaközpont befejezése és megnyitása volt 2004 júliusában. Ennek eredményeképpen a középiskola 900 diákja és a helyi sportegyesületek tagjai nagyon jó lehetőségeket kaptak a sportoláshoz. Mindemellett néhány fontos útépítési projekt és különböző intézkedések vették kezdetüket a falvak felújítása érdekében. Ezek egy jobb életminőség elérését célozzák a kisebb településeken, különböző egyedi ökológiai lépések megvalósítása által.

LOST & FOUND - Flammendes Herz 2

LOST & FOUND - Hals über Kopf

LOST & FOUND - Tanz noch einmal mit mir

LOST & FOUND - Wir versuchen es noch einmal_2


Gorna Oryahovica:
Bulgaria


Gorna Oryahovica Szófiától 220 km-re keltre található, a térség jelentős logisztikai központja.Az ország egykori fővárosától Veliko Trnovótól csupán 5km-re fekszik.2004 óta létezik a két város között testvérvárosi kapcsolat. A városból és környékéről közel 300 bolgár kertészcsalád települt át Szigetszentmiklósra és környékére. A város híres néptáncegyüttese a hagyományos bolgár néptáncokat bemutató Sider Voivoda többször is turnézott Magyarországon és Szigetszentmiklóson. A kapcsolattartásban fontos szerepet játszik a Szigetszentmiklósi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat.

Sveti Martin na Muri
Horvátország


Sveti Martin na Muri (Muraszentmárton) a Muraköz 3000 főt számláló települése észak-Horvátországban a Mura folyó partján. A kisvárosban híres gyógyfürdő található mely nagyszámban vonzza a helyi és külföldi turistákat.A fürdőhöz új 4 csillagos szálloda is tartozik, ahol a legújabb wellness szolgáltatások várják a pihenni és feltöltődni vágyókat. A vidék híres borairól és falusi turizmusáról. 2007-ben az Európai Unió EDEN (Kíváló Európai Turisztikai Célpont) díját nyerte el.

Muraközi népzene:
Gusti Draksar - Mlinar - Zaigrajte meni

MEĐIMURJE - Međimurje, kak si lepo - HKUUGyergyószentmiklós
Románia


Gyergyószentmiklós városa a Gyergyói-medence keleti részén, gyönyörű természeti környezetben, a Maros felső folyásánál terül el. A természet nagyon mostoha éghajlattal áldotta meg a gyergyóiakat, hiszen az évi középhőmérséklet csupán 5,5 fok. Valószínűleg az éghajlati viszonyoknak is köszönhető, hogy a medence aránylag későn népesült be.Vérzivataros történelmében Apaffi Mihály uralkodása hoz valamelyes enyhülést. Az ő uralkodása idejére tehető az örmények tömeges betelepülése Erdélybe és Gyergyószentmiklósra. A folyamatos fejlődésnek, az iparosodásnak köszönhető, hogy 1907-ben a település városi rangot kap. Ma Gyergyószentmiklós 20 000 lakosú kisváros, a régió egyik legnagyobb kereskedelmi-gazdasági potenciállal rendelkező helysége. A fennmaradást jelentő ősi foglalkozások közül ma a fakitermelés és feldolgozás, az állattenyésztés, a földművelés és a kereskedelem játszanak fontos szerepet A város nevezetességéhez tartozik műemléképületei mellet a Csikí-kert nevű dendrológiai park, amelynek területén 185 fafajta található. A környék egyedülálló természeti ritkasága a Gyilkostó és a Békási szoros. Gyergyószentmiklós tájképi szépségeinek gazdagságán kívül, jelentős központja lehet a téli és nyári sportok kedvelőinek.

A városi honlap (www.szigetszentmiklos.hu) testvérvárosok linkjében részletes információk találhatók a testvérvárosokról.
 
számláló