Polgármesterek találkozója az örök városban - nyertes Uniós pályázat

2008 áprilisában került sor a 4 testvérváros (Busko-Zdrój, Specchia, Szigetszentmiklós és Steinheim) polgármestereinek egyeztető tanácskozására Rómában. A cél az Uniós pályázat részleteinek megvitatása volt, mely lehetővé teszi, hogy két éven keresztül több város (ebben az esetben 5) hálózati formában együttműködve tudjon hatékonyan programokat szervezni minél több polgár bevonásával. A programok sikeres megvalósításához, a pályázat beadásához, 5 város feltétlen részvétele volt szükséges így, a horvát Sveti Martin Na Muri kisváros bevonására esett a választás mely 2007-ben a Kiváló Európai Célpont díját nyerte meg az Unió által meghirdetett turisztikai szaktémájú versenyben. A római találkozó során Vanni Resta Uniós pályázati szakértő segítségével és irányításával került sor a főbb együttműködési területek meghatározására. Ezután Steinheim polgármestere úgy döntött, hogy városa vállalja a koordinátori szerepet a pályázat lebonyolítását illetően. Októberben jelent meg az Unió honlapján a hivatalos értesítés arról, hogy összesen 108.734 euro támogatást kapott a pályázat által az 5 város.

2008. június 1-jén került beadásra az Európai Unió Oktatási és Kulturális Főigazgatóságához tartozó 'Európa a polgárokért' program keretében kiírt Testvérvárosi hálózatoknak szóló többéves projekt' pályázat melyet a brüsszeli Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség felügyel. 2008 októberében kaptunk értesítést arról, hogy a pályázattal összesen 108.743,67 eurót nyert az 5 testvérváros közösen 2009 és 2010 évekre, melyből Szigetszentmiklós 10.636 eurót kapott a 2009. szeptemberi gasztronómiai fesztivál megrendezésére, és 2040 eurót a 2010 márciusában megrendezésre kerülő 'Változó művészetünk az új európai tudatosság keretében' nemzetközi kiállításra.

A közös projekt neve SSBSS, mely a benne résztvevő 5 testvérváros nevéből adódik. A pályázat főkoordinátori szerepét Steinheim városának polgármesteri hivatala vállalta fel.

A programsorozat célja:

Egyik fő célja az állampolgári találkozóknak, hogy a városok lakóit különböző rendezvényekbe bevonjuk akik így részét képezik a hálózatnak, tapasztalatukkal és ötleteikkel. A gasztronómiai örökség olyan téma ami igazán fontos minden egyes polgár számára mivel a barátságok és az új ismeretségek sokkal könnyebben kialakíthatók egy jól megterített asztal mellett ahol sok finom fogás van. Egy olyan világban élünk, ahol a szennyezettség miatt és az ipari termelés miatt az ételeknek már nincs hagyományos összetevője és ez sokfajta allergiát és betegséget okozhat. Ezért nagyon fontos tudatni melyek a legegészségesebb termékek és azt, hogy milyen módon lehet ezeket gyártani és hol. A bemutatkozások segíteni fognak abban, hogy egymás gasztronómiai kultúráját jobban megismerhessük. Az emberek nagy része szeret főzni és ez elvezetheti őket ahhoz, hogy nyelveket tanuljanak, hogy jobban megértség a fogások nevét. Elképzelésünk, hogy a jövőben 1 hétig biztosítsunk a helyi szupermarketünkben egy olyan sarkot, polcot, ahol a polgárok a testvérvárosokból jellegzetes termékeket találhatnak meg. A közös cél, hogy megpróbáljunk létrehozni egy kereskedelmi hálózatot a természetes és hagyományos termékekre a testvérvárosok között.

A negyedik rendezvénye a közös SSBSS projektünkben melynek neve 'Gasztronómiai örökség' szeptember 10-től 14-ig kerül hamarosan megrendezésre Szigetszentmiklóson. Ez az újfajta együttműködés, ami 2009-ben kezdődött el testvérvárosi hálózatként működni, bővült egy újabb várossal Sveti Martin na Murival (Muraszentmárton-Horvátország-Muraköz). A Testvérvárosi Ifjúsági Olimpiai Játékok alkalmával, melyet áprilisban rendeztek meg Busko-Zdrójban, segített a fiataloknak abban, hogy jobban tudjanak szocializálódni és mélyebb elkötelezettséggel tanuljanak nyelveket. A konferencia, amit júniusban tartottak Sveti Martin na Muriban 'Fenntartható fejlődés a turizmusban' címmel, megmutatta azt számunkra, hogy lehetséges harmóniában élni a természettel párhuzamosan azzal, hogy a várost kiváló turisztikai célponttá alakították. A harmadik rendezvény Steinheimben 'Ifjúsági Parlamentek Európában' tematikával azért volt fontos, mert az előzőleg megkötött barátságok folytatódhattak és újabb távlatokat nyitott meg a fiatalok előtt a jövőbeli együttműködéssel kapcsolatosan.

Ezek után Szigetszentmiklóson a sor, hogy bemutathassuk a testvérvárosok résztvevőinek Magyarország gasztronómiai örökségét legfőbbképp Szigetszentmiklósét. A Kis-Duna közelsége adta nekünk azt az ötletet, hogy szervezzünk egy hagyományos halászléfőző versenyt ami immáron nyolcadszorra kerül megrendezésre. Minden évben egyre több és több csapat akar részt venni a versenyen mert évről évre több ezer látogató kíváncsi a legfinomabb levesre és a legügyesebb szakácsra. Ennek a rendezvénynek a sikere adta azt a lelkesedést, hogy összekössük az eseményt más országok konyháinak bemutatójával. Mi biztosítunk mindenegyes ország csapatnak egy főzőhelyet, hogy megfőzhessék hagyományos ételeiket és lehetőséget biztosítunk a helyieknek, hogy megkóstolhassák és kiválaszthassák a legfinomabb ételt.

Meghívottak: Max. 7 fős csoportok a testvérvárosi hálózatból (Busko-Zdrój-Lengyelország, Sveti Martin na Muri-Horvátország, Specchia-Olaszország; Steinheim-Németország) és ezenfelül számítunk még egy gyergyószentmiklósi főzőcsapatra is és egy Gorna Oryahovicai főzőcsapatra is (Bulgária).
 
számláló